Het weer in Leuven

De ligging van Leuven in centraal België zorgt ervoor dat de stad te maken heeft met een gematigd zeeklimaat met milde zomers en dito winters. Leuven ligt op een hoogte van 28 meter boven de zeespiegel in een overwegend vlak landschap. Er is daardoor geen invloed van bergen of heuvels op het weer in Leuven. Je kunt het klimaat van Leuven grotendeels vergelijken met dat van het zuiden van Nederland. Er zijn wel wat kleine verschillen omdat Leuven iets zuidelijker ligt en omdat het niet direct aan zee ligt. Hierdoor is het in Leuven gemiddeld iets warmer dan in het grootste deel van Nederland en ligt de windkracht vaak net lager. De wind komt vooral uit westelijke, zuidwestelijke en zuidelijke richtingen. In het voorjaar zie je de noordelijke en oostelijke windhoeken wat meer invloed krijgen.



Temperaturen

Leuven kent vier seizoenen, waarbij de winter (december tot en met februari) het koelste is en de zomer (juni tot en met augustus) het warmste is. De tussenseizoenen laten gemiddeld genomen de grootste opwarming (lente) en afkoeling (herfst) zien. Dat gaat vaak gepaard met vrij grote verschillen in temperatuur die uiteindelijk een gemiddelde vormen. Zo kunnen er begin april maximumtemperaturen van vijf graden Celsius voorkomen terwijl het eind april zomers warm kan zijn met maximumtemperaturen die de 25 graden-grens overschrijden.

In de winter zijn dagtemperaturen van 2 tot 8 graden normaal. In de zomermaanden ligt de maximumtemperatuur meestal tussen de 20 en 27 graden Celsius. In juli en augustus is de kans op dagen met temperaturen die boven de 27 graden uitkomen groter dan de kans op maxima die onder de 20 graden blijven steken.

Het weer in Leuven

Neerslag

Gemiddeld valt er in Leuven op jaarbasis ongeveer achthonderd millimeter neerslag vallen. Daarvan bestaat meer dan negentig procent uit regen. In de periode november tot begin april is winterse neerslag mogelijk. Het zijn vooral de maande december, januari en februari waarin er een redelijke kans op sneeuw is. De neerslag valt redelijke evenredig verspreid over het jaar. Je kunt niet spreken van duidelijke natte of droge maanden, hoewel het voorjaar gemiddeld genomen wel iets droger is dan de andere seizoenen.

Zonneschijn

Op jaarbasis mag Leuven rekenen op ongeveer 1600 uur aan zonneschijn. Dit is niet te verwarren met de hoeveelheid daglicht. Met spreekt over zonne-uren als de zon met het blote oog zichtbaar is. Dat is dus op het moment dat de zon niet gehinderd wordt door wolken of mist. De zomer is het zonnigste. Juli en augustus zijn de meest zonnige maanden. De periode november tot en met februari mag je ronduit somber noemen. Soms is het dan dagen achtereen bewolkt.