Reizen naar Leuven

Je hebt besloten om een stedentrip naar Leuven te maken. Maar hoe kom je daar? Wat zijn de beste manieren om naar Leuven te reizen? Wij hebben op deze pagina de verschillende manieren om vanuit Nederland naar Leuven te reizen op een rijtje gezet.

Vliegen naar Leuven

Het is absoluut niet de meest milieuvriendelijke manier om naar Leuven te reizen, maar je kunt met het vliegtuig naar Leuven gaan. Vanuit Amsterdam Schiphol Airport kun je rechtstreeks naar het internationale vliegveld van Brussel vliegen. KLM heeft dagelijks meerdere vluchten tussen de Nederlandse en de Belgische hoofdstad. Omdat Brussels Airport aan de noordoostelijke kant van Brussel ligt, bedraagt de afstand tot aan het centrum van Leuven nog geen dertig kilometer als je met de auto of taxi reist. Een taxirit naar Leuven duurt bij normaal verkeer ongeveer een half uur. De vlucht van Amsterdam naar Leuven duurt in de praktijk ongeveer net zo lang. De schematijd ligt meestal zo tussen de 40 en 50 minuten.

Als je zonder ruimbagage reist dan is het meestal voldoende om een uurtje voor vertrek op de luchthaven te zijn. De totale reis vanaf Schiphol tot in Leuven duurt ongeveer 2,5 uur inclusief vanaf het moment dat je op Schiphol aankomt.Met de auto naar Leuven rijden

Omdat Leuven relatief dichtbij ligt, kiezen veel Nederlanders ervoor om met de auto naar Leuven te rijden. Zeker als je in de zuidelijke helft van Nederland woont dan lijkt Leuven bijna om de hoek te liggen. Vergis je echter niet: het drukke verkeer kan een aardige bottleneck zijn in je reisschema. Dat geldt helemaal als je via Antwerpen naar Brussel rijdt. Wie in de westelijke helft van Nederland woont die zal vrijwel zeker een route nemen die over de Antwerpse Ring gaat. Deze rondweg is berucht vanwege de vele files en opstoppingen die hier voorkomen. De constructie van de ringweg is gevoelig voor ongelukken en heeft een te beperkte capaciteit voor de hoeveelheid verkeer die hier passeert. een optie is natuurlijk om Antwerpen tijdens de spits te vermijden. Ook Brussel is een bekend knelpunt.

In theorie rijd je in iets minder dan twee uur van Rotterdam naar Leuven. In de praktijk is een reistijd van minstens 2,5 uur realistischer. Reis je door de spits dan mag je daar al snel drie uur van maken. vanuit Amsterdam moet je rekenen op een afstand van tenminste 220-225 kilometer en een theoretische reistijd van 2,5 uur. In de praktijk ben je al snel meer dan drie uur onderweg. Woon je in Maastricht dan kom je een stuk beter weg. Dan moet je in ruim een uur naar Leuven kunnen rijden. Vanuit Eindhoven mag je rekenen op minstens anderhalf uur.

Parkeren in Leuven

In Leuven moet je op veel plekken betaald parkeren of met een parkeerschijf werken. Waar je op straat betaald kunt parkeren daar geldt meestal een limiet van 2 uur per parkeerticket. Soms geldt er een langere parkeerlimiet. Je mag best langer blijven staan, maar dan moet je wel iedere keer teruglopen om een nieuw parkeerticket te kopen. Er zijn ook autoluwe zones waar je als bezoeker helemaal niet mag parkeren. Daar kunnen alleen bewoners en zorgverstrekkers parkeren die een parkeerkaart hebben. Net buiten het directe hart van de stad kom je in de zogenaamde ‘blauwe zone’ terecht. Daar hoef je niet te betalen om te mogen parkeren, maar moet je met een parkeerschijf werken. Normaliter is dat op doordeweekse dag en op zaterdag van 9 tot 18 uur. Kijk goed naar de onderborden wat er van toepassing is. Met een parkeerschijf mag je maximaal twee uur parkeren, tenzij het anders aangegeven staat.

In Leuven zijn meerdere ondergrondse parkings waar je je auto kunt parkeren. Je betaalt dan achteraf de tijd die je geparkeerd hebt. Parking Sint-Jacob die in het westen van het centrum ligt is een bovengrondse parking. De aan de zuidkant gelegen parking Heilig Hart is een P+R. Je kunt dan in zes minuten tijd met een gratis bus naar het centrum reizen.

Via deze pagina van de Stad Leuven kun je zien welke parkings voor jouw bezoek het meest handig zijn qua ligging. Ook krijg je meteen een goede schatting van de parkeerkosten als je je bezoekdata en tijden invult.

Parkeren in Leuven

Met de trein naar Leuven reizen

De trein is een goed alternatief voor de auto of het vliegtuig om naar Leuven te reizen. Vanaf Rotterdam Centraal Station reis je al in minder dan twee uur (kortste verbinding; deels met de Thalys) naar het treinstation van Leuven. Vanaf Amsterdam Centraal betekent de snelste verbinding dat je iets minder dan 2,5 uur onderweg bent. Vanaf Breda ben je minstens ongeveer anderhalf uur onderweg. Wie in het oosten van Noord-Brabant woont die heeft pech, want je moet dan altijd via Breda of via Maastricht naar Leuven reizen. Dat betekent dat je vanaf Eindhoven inclusief twee keer overstappen altijd minstens 2,5 uur onderweg bent. Een uur langer dan vanuit Breda, terwijl de afstand hemelsbreed ongeveer gelijk is.

In redelijk wat gevallen zal de trein een goed alternatief kunnen bieden voor een reis met de auto naar Leuven. Hoe dichter je bij een treinstation woont, des te groter is de kans dat de reistijd met de trein goed scoort in verhouding tot de auto.

Via de website www.nsinternational.nl kun je de exacte reistijden en de prijzen bekijken voor een treinreis naar Leuven. Daar kun je ook direct je treintickets online kopen.