Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Leuven op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Een goede reisgids over Leuven, Vlaanderen of België kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummer
In geval van acute nood bel je in Leuven 112. Dit gratis noodnummer geldt in heel de Europese Unie.
Douane en documenten
Je hebt in principe geen reisdocument nodig om vanuit Nederland naar België te reizen. Dat geldt dus ook voor Leuven. Je hebt echter in België net als bij ons een identificatieplicht. Het is daarom aan te raden om een geldig paspoort of een geldige ID-kaart mee te nemen als je naar Leuven reist.
Drinkwater
Je kunt het kraanwater in Leuven zonder enige gezondheidsrisico’s als drinkwater gebruiken. Het water is bacteriologisch van goede kwaliteit en heeft een aangename neutrale smaak. Het is daardoor onnodig om mineraalwater uit flessen te drinken. Het is ook beter voor het milieu om dat niet te doen.
Elektriciteit
In België gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als bij ons. Ook de netspanning is vrijwel gelijk. Je hebt daardoor geen reisstekkers of adapters nodig om je elektrische apparaten inclusief opladers in te pluggen als je in Leuven bent.
Feestdagen
België en dus ook Brussel kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.
Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel (in maart of april) – Pasen (2 dagen)
variabel (in mei of juni) – Hemelvaartsdag
variabel (in mei of juni) – Pinksteren (2 dagen)
Kerstmis duurt in Leuven slechts één dag. In België kent men geen Tweede Kerstdag.
Fooien
Als je een fooi wilt geven in Leuven dan mag dat. Het is niet verplicht. Voor mensen in de horeca en voor taxichauffeurs is een fooi een welkome aanvulling op het loon, dat vaak op of net boven het minimumloon ligt. Afronden van het te betalen bedrag is een goede manier om een fooi te geven.
Geld
De officiële valuta is in België de euro. Je kunt in Leuven daarom gewoon betalen met euro’s. Dat kan contant, maar ook met de pinpas. De Nederlandse bankpassen worden op vrijwel alle plekken geaccepteerd. Let hierbij op het Maestro-logo. Voor pinbetalingen in euro’s mogen de banken geen toeslagen berekenen. Een creditcard kan handig zijn voor borgstellingen, bijvoorbeeld bij een hotel. Dan kan er bij het inchecken om een creditcard gevraagd worden voor eventuele extra uitgaven.
Gezondheid
Als inwoner van Nederland die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heb je recht op medische zorg in Leuven (of elders in België). Toch kan het handig zijn om een reisverzekering af te sluiten met dekking voor geneeskundige kosten. Zo zijn reis- en verblijfskosten niet verzekerd via de zorgverzekering, maar wel onder de reisverzekering. Ook voor repatriëring gelden er soepelere voorwaarden bij een reisverzekering.
Binnen Leuven zijn alle mogelijke medische voorzieningen aanwezig. Naast huisartsen en apotheken heeft Leuven een Universitair Ziekenhuis die zo groot is, dat men het weleens een stad noemt.
Internet
Je hebt twee manieren om online te gaan in Leuven. De meest goedkope manier is via wifi. Er wordt op heel veel plekken gratis wifi aangeboden. De kwaliteit en snelheid van deze vorm van internet kan erg variëren. De veiligheid is ook lager dan wanneer je via het mobiele netwerk online gaat. Daarmee hebben we meteen de twee methode van online gaan genoemd. Je kunt met je Nederlandse abonnement of prepaid SIM gebruik maken van het mobiele netwerk. Dat doe je met dezelfde bundel en kosten als in Nederland.
Solden
In België is de uitverkoop aan wettelijke regels gebonden. In Leuven zijn er daardoor twee uitverkoopperiodes, die men hier solden noemt. De wintersolden begint op 3 januari, tenzij dat dit op een zondag valt. In dat geval start de winterse uitverkoop op zaterdag 2 januari. Voor de zomersolden geldt dat deze op 1 juli start en tot en met 31 juli duurt.
Taal
Leuven ligt in Vlaanderen. In het meertalige België geldt het Vlaams Gewest als een Nederlandstalig gebied. Er wordt in Leuven daardoor hoofdzakelijk Nederlands gesproken. Door de aanwezigheid van buitenlandse studenten merk je dat er in de praktijk steeds meer Engels gesproken wordt.
Telefoneren
In België kent men sinds 2015 helemaal geen telefooncellen meer. Je kunt in Leuven dus geen gebruik maken van openbare telefoons. Met je mobiele telefoon kun je zonder enige roamingtoeslagen bellen en gebeld worden. Je Nederlandse tarieven en bundels gelden in België ook gewoon.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en België. Je komt in Leuven daardoor niet in een andere tijdzone terecht en zult geen jetlag ervaren.
Veiligheid
Leuven is een veilige stad die het op het gebied van criminaliteitscijfers het goed doet binnen België. Natuurlijk moet je hier zoals in iedere stad opletten voor zakkenrollers en bestaat er een kleine kans dat je beroofd wordt. In vergelijking tot andere Belgische steden is die kans in Leuven kleiner.