Bezienswaardigheden in Leuven
Als je naar Leuven gaat dan wil je waarschijnlijk van alles gaan zien en doen. Je zou je dag(en) in Leuven prima kunnen vullen met winkelen of uitgaan, maar het zou jammer zijn als je je alleen tot die activiteiten zou beperken. Er zijn immers verschillende monumenten, musea, gebouwen en andere bezienswaardigheden in Leuven die de moeite waard zijn om te bezoeken of te bekijken.
Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van bezienswaardigheden in Leuven die wij het het vermelden waard vinden.
Leuven tickets en tours
Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Leuven bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Leuven.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Leuven
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Leuven via GetYourGuide
Bezoek de Stella Artois brouwerij
Leuven heeft een grote geschiedenis als bierstad. Het merk Stella Artois is daar het bekendste voorbeeld van. De brouwerij Stella Artois staat nog steeds binnen de stadsgrenzen, hoewel deze tegenwoordig van het grote bierconcern Anheuser-Busch InBev is. Leuvenaars hebben het echter nog steeds over de Stella-brouwerij. De aan de Aarschotsesteenweg 20 gevestigde brouwerij is te bezoeken. Tijdens een rondleiding wordt je alles verteld over de historie van het biermerk Stella Artois en krijg je het brouwproces te zien. Het bezoek wordt afgesloten met het proeven van een vers glas Stella en eventueel nog andere bieren van de brouwerij. De individuele rondleidingen worden op zaterdag- en zondagmiddag verzorgd. Om 13 uur is de rondleiding in het Nederlands. Om 15 uur start de Engelstalige rondleiding. Tickets zijn te koop via Toerisme Leuven of online.
Voor groepen zijn er verschillende soorten rondleidingen die van dinsdag tot en met zaterdag op afspraak verzorgd worden. Op deze pagina zie je de verschillende groepsrondleidingen van Stella Artois.
Kerstmarkt van Leuven
Een evenement waar je ieder jaar in december naar toe kunt gaan is de Leuvense kerstmarkt. Deze winterse markt wordt al enkele decennia gehouden en behoort tot de betere kerstmarkten die je in België kunt vinden. De kerstmarkt van Leuven is onderdeel van Wintertijd in Leuven. De weken voor kerst wordt er immers meer georganiseerd dan de bijna tweehonderd kramen tellende kerstmarkt. Het programma verschilt van jaar tot jaar. Op www.leuven.be/sub/wintertijd lees je het actuele programma. Ook kun je waar nodig alvast tickets bestellen.
De kerstmarkt wordt meestal gedurende zo’n 12 tot 14 dagen voorafgaand aan Kerstmis gehouden, met de 23e december als laatste openingsdag. De gezellige kraampjes bieden winterse producten en lekkernijen. Het thema Kerstmis komt hierin natuurlijk veelvuldig terug. Geniet van gluhwein, wafels, churros of van chocolade. Wie liever iets warms wil eten die kan uit lekkernijen kiezen die zowel uit België als uit omringende landen zoals Duitsland en Frankrijk afkomstig zijn.
Op ‘Leuven in 12 uur: Wintertijd in Leuven‘ zie je een mooi verslag over een bezoek aan Leuven en de Leuvense kerstmarkt.
M-Museum
Wie dacht dat een museum synoniem is voor lange, stoffige tentoonstellingen is nog nooit in het M-Museum in Leuven geweest. Hier krijg je de geschiedenis van Leuven en omstreken in geuren en kleuren uitgelegd, en dat mag je letterlijk nemen! Hoe rook de verf die gebruikt werd om de kunstwerken te maken? Hoe voelden de stoffen aan? Het M-Museum toont het je. Wat ooit begon als een collectie van curiositeiten uit de 18e eeuw, is intussen uitgegroeid tot een volwaardige uiteenzetting over kunst en de kunstproductie van de Middeleeuwen tot nu. De collectie bevat bovendien werken van grote meesters als Dirk Bouts, Constantin Meunier en Roger Van der Weyden. Het huidige gebouw dat het museum huist werd gerenoveerd volgens de plannen van Stéphane Beel en was ooit de private woning van burgemeester Leopold Vander Keelen.
Stadhuis
Het stadhuis is ongetwijfeld het meest iconische gebouw van Leuven. Met zijn Brabantse Laatgotische stijl kan je in elk hoekje en kiertje wel een kunstwerk bewonderen. De oorspronkelijke structuur werd gebouwd tussen 1448 en 1469 en in 1850 werden de beroemde 236 standbeelden toegevoegd. Elke verdieping heeft zijn eigen thema: op het gelijkvloers vinden we belangrijke figuren uit de lokale geschiedenis, op het tweede heiligen figuren en op het derde de Graven van Leuven en de Hertogen van Brabant door de jaren heen. Je kan het pand betreden via de prachtige trap aan de voorzijde van het gebouw. Tegenwoordig wordt het enkel nog gebruikt voor ceremoniële gelegenheden, al vind je het toeristisch informatiepunt nog langs de zijkant van het gebouw. Buiten de dagelijkse tours van het eigenlijke gebouw, kan je elke derde zaterdag van de maand ook de indrukwekkende kelders met zijn archieven bezoeken.
Het Laatste Avondmaal
Het iconische Laatste Avondmaal van Dieric Bouts is te bewonderen in de Sint-Pieterskerk van Leuven. Dit veelluik paneel valt vooral op door de setting. Typisch voor de Vlaamse Primitieven is dat het decor van het verhaal zich niet afspeelt in het Romeinse Rijk, maar wel in de wereld die Bouts elke dag zag. De zijpanelen vertellen het verhaal dat voorafgaat aan de scène op het middenpaneel. Ze duiden het Laatste Avondmaal als het ware. Bouts heeft vier jaar gewerkt aan dit paneel, van 1464 tot 1468, waarbij hij als een van de eersten uit zijn tijd gebruik maakte van accuraat perspectief, zoals je heel goed ziet aan de dakbalken.
Universiteitsbibliotheek en de toren
Wie het Ladeuzeplein in Leuven betreedt, kan niet om de monumentale Universiteitsbibliotheek die met zijn toren het zicht domineert. In de indrukwekkende leeszalen zitten studenten met hun neus in een van de meer dan 4 miljoen volumes uit de bibliotheek. De bibliotheek en haar collectie hebben al vele waters doorzwommen. Eerst werd er een groot deel gestolen tijdens de Franse Revolutie. Tijdens WOI werd het gebouw bovendien platgebombardeerd. Het huidige Neo-Vlaams-Renaissance gebouw was klaar in 1928, om in mei 1940 vlam te vatten tijdens de Slag om Leuven. Ondertussen is het gebouw weer gerestaureerd volgens de oorspronkelijke plannen van Whitney Warren. De beiaard in de toren is met zijn 48 klokken een van de grootste van Europa en werd geschonken door Amerikaanse ingenieurs ter nagedachtenis van hun gesneuvelde landgenoten. De basklok van 7 ton heet nog steeds Liberty Bell of Louvain.
Kasteel van Arenberg
Het majestueuze Kasteel van Arenberg en zijn park liggen in Heverlee, een deelgemeente van Leuven. Oorspronkelijk was het domein in bezit van de Heren van Heverlee, die het in de 15e eeuw aan de prinselijke Cröy-familie verkochten. Nadat de laatste mannelijke telg kinderloos stierf, kreeg zijn zus het kasteel in handen. Zij was jaren voordien getrouwd met een lid van de Arenbergs. De hertogen van Arenberg waren altijd al gefascineerd door de wetenschap en schonken het kasteel aan de KULeuven. Tegenwoordig is dit gebouw het hart van de campus voor exacte wetenschappen. Het huidige gebouw is een voorbeeld van de typisch Vlaamse Renaissance bouwstijl, met rode baksteen en zandsteen als decoratief element. Het oorspronkelijke gebouw werd afgerond in 1515 en kreeg doorheen de eeuwen uitbreidingen en restauraties, waardoor er ook opmerkelijke elementen uit de gotiek en neogotiek te vinden zijn.
Groot Begijnhof
In het zuiden van de Leuvense binnenstad waan je je terug in de tijd in het authentieke Begijnhof. De exacte datum van de stichting is niet zeker, maar het staat wel vast dat de fundering werd gelegd in het begin van de 13e eeuw. Op zijn hoogtepunt in de 17e eeuw huisvestte het Groot Begijnhof meer dan 360 begijnen – ongetrouwde maar diepgelovige vrouwen. Het is ook tijdens die bloei dat de meeste huizen die we nu nog zien gebouwd werden, wat de uniforme bouwstijl verklaart. Een door en door Brabantse architectuur met sobere barokelementen. De straatjes en pleintjes verspreiden de meer dan 100 huizen over iets meer dan 3 hectare, waardoor je je eerder in een oud dorp dan een begijnhof waant. De Dijle snijdt het begijnhof in twee, wat die indruk alleen maar versterkt. Tegenwoordig wonen hier geen begijntjes meer, maar wel academici van de KULeuven, de eigenaar van het complex.
Vaartkom
Oorspronkelijk was de Vaartkom het economische hart van industrieel Leuven. Onder andere brouwerij Stella Artois vond hier zijn plaats. Eind vorige eeuw verhuisde de nijverheid naar beter toegankelijke plaatsen, en de buurt raakte in verval. Afgelopen decennia heeft de stad dan ook haar best gedaan de buurt terug op te knappen, te beginnen met de jachthaven. De Leuvense Vaart is een van de oudste kanalen in de Lage Landen en de jachthaven biedt een heerlijke oase van rust middenin het rumoer van de stad. De transformatie is nog niet compleet, dus bij ieder bezoek valt hier iets nieuws te ontdekken. Op de planning staan onder meer een verkeersvrije boulevard langs het water, verschillende woon-en winkelcomplexen, een nieuw stadspark en een heel ecologisch wooncomplex dat CO2-neutraal zal zijn.
Abdij van Park
Als je Leuven bezoekt, kan je niet zonder een tussenstop bij de Abdij van Park. De norbertijnenabdij in Heverlee werd in 1129 gesticht door hertog Godfried I. Park verwijst hierbij naar het oude hertogelijke jachtpark in de Leuvense bossen, waar de abdij middenin ligt. De abdij werd doorheen de eeuwen steeds uitgebreid, waarbij elke renovatie zijn tijdsgeest meegaf aan het gebouw. Op het domein kan je genieten van maar liefst vier vijvers met bijhorende riviertjes en een watermolen uit de 16e eeuw die nog tot 1963 gebruikt werd. Verder zijn ook de gebouwen mooi geconserveerd en kan je onder meer de oude abdijmuur, het klooster en gastenkwartier, het wagen- en het provisorenhuis en de tiendenschuur nog bezoeken. Het laatste grote bouwwerk is de Sint-Jan-de-Evangelist-Kerk, op wiens kerkhof notabelen uit de Leuvense geschiedenis begraven werden.
Oude Markt
De Oude Markt van Leuven wordt niet voor niets de langste toog van Europa genoemd. In nagenoeg elk pand langs elk van de vier zijden van dit rechthoekige plein kan je heerlijk gaan eten of wat gaan drinken. In 1150 was dit het eerste plein van Leuven dat marktrechten kreeg. In de zomer vormt het plein de achtergrond voor het alom bekende festival Marktrock. Ook andere grote events zoals de barmannenrace en het studentenwelkom vinden hier plaats. Maar het plein is ook een bezoekje waard omwille van zijn historische uitzicht. Het plein kwam bijna ongehavend uit de twee wereldoorlogen en het karakter is dus mooi bewaard gebleven. Er staan ook twee waterpompen, waarvan de Sint-Janspomp nog werkt, voor wanneer je wat verkoeling zoekt.
Sint-Donatuspark
Zowel locals als bezoekers kunnen even ontsnappen aan het gedruis van Leuven in het prachtige Sint-Donatuspark, onder locals ook wel bekend als het stadspark of het Gielenhof. De tuin werd origineel aangelegd aan het eind van de 19e eeuw langs de Tiensestraat. Voor het ontwerp werd gekeken naar de typische Engelse landschapstuinen. De meest opvallende elementen in het park zijn de restanten van de oude stadsomwalling uit de 12e eeuw. De zandstenen muren en torens van zandsteen en ijzerzandsteen zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Ook de elektriciteitscabines werden getransformeerd tot ware kunstwerkjes. Het is dus zeker de moeite om deze te spotten.
Klein Begijnhof
Het Klein Begijnhof ligt aan de andere kant van Leuven dan het Groot Begijnhof. De buurt bestaat uit een enkele straat en twee doodlopende steegjes en zou ruim een halve eeuw na het Grote Begijnhof gesticht zijn. Doorheen de eeuwen had het Kleine Begijnhof aanzienlijk minder middelen, wat leidde tot een meer verouderde structuur, waardoor het nu ook wel het Oude Begijnhof wordt genoemd. Oorspronkelijk dienden de gebouwen van het Klein Begijnhof als woning voor de vrouwen die in de nabijgelegen abdij van Sint-Geertrui dienden. In 2000 werden de huisjes grondig gerenoveerd. Vandaag zijn er nog een dertigtal van de oorspronkelijke huisjes in typisch Vlaamse stijl te bewonderen.